Followers

Friday, May 8, 2015

Korea Trip Day 3


PART 1


Hari ketiga plan ke EVERLAND !!!!!! Semangat betul kami semua nak pergi sini, nak fefeeling kanak2 riang gitu.. hehehehe

Korea ada dua theme park , satu lagi lotte world .. Lotte world ni ibarat genting higland , jadi kami pergi ke tempat everland yg mana theme park ini sangat luas dan besar... Betul2 habis gas kami kat sini =)  

Ada 2 cara untuk pergi ke everland, iaitu menaiki subway dan bas.. Pada awalnya alternatif kami adalah menaiki subway, namun malam sebelumnya bertukar plan untu menaiki bas.. Tukar angin, naik bas pulak macam mana kan..

Pastikan keluar awal, untuk tiba awal dan dapat jelajah byk tempat klu sampai awal.. Mmg duduk korea ni kami kena keluar jam 6;00am ..

Macam biasa kami dari hyewa , turun di dongdaemon park station ambil line 2 (hijau) Turun di GANGNAM STATION cari exit 10 dan terus dalam 50mtre jumpa bus stop ,lihat bas merah 5002 .. Kagum dengan sistem pengangkutan di korea ni, sangat teratur dan bersistematik.. Terdapat banyak bustop tetapi tak semua bas akan berhenti kecuali mmg dah tertulis di bastop tu no bas yang akan berhenti..












Orang sibuk tanya jalan, kami sibuk duk selfie.. hehe Ini group kakak yg sama2 jumpa di gangnam then gi everland sama2 =)




Apabila tiba di station everland... sebenarnya kita belumlah lagi sampai everlandnya hahahaa
kena naik satu lagi bus shuttle untuk sampai ke everland =)



Yeahh..... Tiba Sudah di everland ...


Kaunter tiket masuk ke Everland.. Sila dapatkan voucher diskaun sebelum ke everland, kami dapatkan di info kaunter kat namdemun sehari sebelum ke sini...







Ni kakak yang kami kenal masa sama2 kat gangnam.. Sama2 cari bas nak pergi ke everland =)








Paling best breakfast sambil menikmati suasana di everland.. Maggi goreng hijo.. Diminta membawa bekal yea ke sini, kerana mmg payah nak cari makanan halal di sekitar sini.. Kami bawak roti , maggi dan biskut2 ke sini bolehlah mengalas perut.. Makan maggi je pun berat badan naik.. haih pelikkk





Tempat Landing =)

Salah satu sebab kenapa azi nak pergi Everland adalah ingin melihat sendiri binatang2 yang tiada di Malaysia..





















Safari ni mmg terbaikkklah, rasa inilah detik paling bahagia tgk binatang besar2 mcm gini secara dekat dan LIVE!! Apapun wajib return sbb banyk lagi kami belum terokai di bumi korea ini =)
Ok sambung PART II ------>  

Thursday, April 30, 2015

Gejala-gejala kebimbangan

Gejala-gejala kebimbangan
1. Psikologi
  • Perasaan gugup/gementar
  • Fikiran yang merungsingkan
  • Keresahan
  • Peka kepada bunyi
  • Rasa tidak selesa
  • Daya tumpu yang lemah
  • Meragam/cepat marah
2. Fizikal
  • Pening
  • Degupan jantung yang kuat
  • Sakit kepala
  • Gangguan usus
  • Sengal otot
  • Ketakcernaan
  • Kesusahan bernafas/terketar-ketar
  • Kencing secara kerap
  • Keadaan sejuk dan panas secara mendadak
  • Ketidakselesaan gaster
  • Najis cair
  • Kekebasan tangan dan kaki, ketidakselesaan dada
3. Gangguan tidur
  • Insomnia
  • Mimpi buruk
Gejala ini selalunya di salah takrif oleh orang-orang yang bimbang sebagai bukti adanya penyakit fizikal yang serius seperti penyakit jantung atau barah, yang seterusnya menyebabkan kebimbangan untuk bertambah lagi. Perbezaan di antara kebimbangan biasa dan gangguan kebimbangan adalah semasa berlakunya ketegangan yang besar sedangkan pada hakikatnya tiada bahaya pun, atau bilamana langkah berjaga-jaga yang keterlaluan diambil untuk mengelakkan sumber kebimbangan tersebut.

Gangguan kebimbangan mempunyai beberapa komplikasi. Komplikasi pertama adalah kebolehan berfungsi yang berkurangan. Dalam kes-kes yang teruk, ini boleh membawa kepada keadaan ketidakmampuan yang menyeluruh di mana seseorang itu tidak boleh lagi bersekolah atau berkerja.
Kemurungan juga merupakan satu komplikasi yang sering berlaku, yang menjadikan keadaan lebih teruk dan menambah risiko terhadap perasaan bunuh diri. Penyalahgunaan bahan (dadah) juga merupakan satu komplikasi yang sering berlaku, terutamanya apabila pesakit mencuba untuk mengubati diri sendiri dengan sedatif atau alkohol. Ini berkemungkinan memerlukan rawatan selari yang melibatkan program penyalahgunaan bahan.
Langkah pertama dalam mendapatkan rawatan adalah untuk mengenal pasti gejala-gejala yang diterangkan tadi. Ramai pesakit akan terus sengsara menghadapi gejala-gejala tersebut kerana mereka takut berjumpa dengan ahli profesional berkenaan masalah mereka. Ini kerana mereka takut dianggap sebagai “gila”. Pada hakikatnya, kebanyakan orang yang mengalami kebimbangan atau ketakutan jarang sekali menghidapi penyakit mental yang teruk, dan masalah mereka selalunya boleh dikurangkan atau mendapat kelegaan melalui rawatan.

Memahami Apa Itu Anxiety Disorder


Anxiety Disorder (Memahami Gangguan Kebimbangan)

Kebimbangan berbanding gangguan kebimbangan

Kebimbangan adalah emosi biasa yang kita alami bila berdepan dengan keadaan yang tidak tentu atau berbahaya. Kita berasa bimbang bila kita mengalami situasi yang menekankan seperti kehilangan kerja, terperangkap dalam kesesakan lalu lintas, atau menjelang peperiksaan.
Rasa takut akan timbul bila ancaman tersebut lebih hampir dan lebih mudah dikenali. Contohnya, bila melihat ke bawah dari tebing tinggi atau bila diserang oleh anjing menderam yang besar. Takat kebimbangan yang tertentu ada baiknya kerana ia dapat meningkatkan prestasi kita dan membantu kita mengendalikan masalah yang sedang dihadapi.
Gangguan kebimbangan berlaku bilamana kebimbangan menjadi begitu teruk dan berpanjangan sehingga ianya mula mengganggu kebolehan kita untuk mengendalikan aktiviti seharian. Gangguan kebimbangan adalah jenis gangguan mental yang paling kerap berlaku. Kebanyakan orang tersalah tafsir gangguan ini dan berpendapat individu-individu yang terbabit boleh mengatasi gejala-gejala tersebut melalui tekad semata-mata. Mengharapkan gejala-gejala ini akan hilang begitu sahaja tidak akan menyelesaikan masalah tersebut tetapi rawatan dapat membantu.
Gangguan Kebimbangan Am (GAD) adalah satu tekanan dan kegelisahan kronik yang diperbesarkan walaupun tiada apa yang mencetuskannya. Orang yang mengalami GAD akan sentiasa menunggu berlakunya bencana, gelisah secara berlebihan berkenaan kesihatan, wang, keluarga atau kerja. Mereka susah untuk berehat dan tidak dapat mengenepikan rasa ambil tahu mereka walaupun mereka sedar bahawa kebimbangan mereka tidak rasional. Kesusahan mereka akan diikuti oleh gejala-gejala fizikal terutamanya menggeletar, gerenyetan, ketegangan otot, sakit kepala, meragam, berpeluh atau berasa panas secara tiba-tiba.
Mereka akan berasa seperti hendak pitam atau sesak nafas dan mungkin rasa mual atau perlu pergi ke tandas dengan lebih kerap. Selalunya kerosakan yang dikaitkan dengan GAD adalah sederhana dan mereka yang mengalami gangguan ini tidak akan berasa begitu tersekat dalam persekitaran sosial atau semasa bekerja. Bagaimanapun jika ianya teruk, maka GAD boleh melesukan, yang mengakibatkan susah melakukan aktiviti-aktiviti harian yang mudah sekalipun.
Orang yang mempunyai gangguan panik mempunyai perasaan gerun yang menimpa secara tiba-tiba dan secara berulangan tanpa sebarang amaran. Mereka tidak akan dapat menjangka bila sesuatu serangan akan berlaku dan mungkin akan mengalami satu kebimbangan yang tenat di antara setiap episod/kejadian. Mereka sentiasa khuatir dalam memikirkan bila dan di mana serangan yang seterusnya akan berlaku. Di selang serangan, terdapat satu perasaan khuatir yang sentiasa wujud secara berterusan berkenaan serangan berikut yang boleh datang pada bila-bila masa.
Bila serangan panik melanda, jantung muai berdebar dengan kuat dan pesakit akan berasa lemah, pitam, berpeluh atau rasa gayat. Tangan mereka mungkin berdenyut-denyut sedikit atau rasa kebas dan mereka akan berasa panas atau kesejukan. Ketidakselesaan dada, rasa seolah-olah muka ditekap, satu perasaan tidak realistik, ketakutan terhadap malapetaka yang akan datang atau kehilangan kawalan juga mungkin wujud. Orang yang mengalami gangguan ini benar-benar percaya bahawa beliau sedang diserang penyakit jantung atau strok, menjadi gila atau hampir maut. Walaupun kebanyakan serangan berlanjutan selama beberapa minit, kadang-kala ianya berlanjutan sehingga sepuluh minit. Dalam kes-kes tertentu walaupun yang jarang berlaku, serangan tersebut boleh berlanjutan sepanjang satu jam atau lebih.
Gangguan panik selalunya diikuti oleh keadaan-keadaan seperti kemurungan atau penagihan alkohol, dan akan berkembang menjadi satu fobia. Hidup sesetengah orang akan menjadi begitu tersekat. Mereka akan mengelak sebarang situasi yang boleh membuat mereka tidak berdaya jika satu serangan panik menimpa. Apabila hidup mereka menjadi begitu tersekat oleh gangguan tersebut iaitu yang terjadi kepada satu pertiga daripada orang yang mengalami gangguan panik, keadaan ini dikenali sebagai agorafobia (gerun lapang).

KOREA TRIP DAY 2

Bangun pagi menggigil rasanya mcm air batu w/pun mmg dr smlm kami tak sentuh plug aircond tu pasang pun tidak sbb suhu sini sjuuuuuukkkk sangat.. hahaha Nasiblah bilik air mereka ni menyediakan water heaterkan, sampai malam tadi pun tidur pakai baju berlapis2 tetap sejuk..
Bayangkan klu musim winter eak??? hadoiiii

Kami breakfast roti & maggi je, adalah bawak spaghetti kengkonon nak masak oglio olio pat sini tapi xde tempat masak... hikhik.. Penyudahnya spaghheti tu pun ikut kami balik malaysia haha..

Selepas breakfast kami menuju ke nami island ----->>>



Perjalanan ke Nami island mmg jauh dan banyak transfer train, anggaran perjalanan adalah 2 jam.. Time ni mmg org bangun pagi nak pergi kerja,dan selalunya weekdays mmg train akan selalu sesak je kecuali weekend ... Korang boleh refer cara untuk pergi ke nami island ni kat namisun.com..




Terdapat dua cara untuk ke sini, iaitu menaiki bas di Isadong atau menaiki subway.. Kami memilih subway kerana kosnya agak murah cuma kena kuatkan dirilah bertukar2 train dan sampai di gapyeong station kami naik teksi dan dikenakan sebanyak 3-4000 won shj.. Mmg dekat tp teksi kami dikenakan 4000 won sbb teksi dah buka metre tp yg lain sibuk bergambor haha



Tiba di Nami Island akan nampak perkataan Imigration ni seolah2 kita hendak masuk ke negara lain, jgn lupa beli tiket dahulu di kaunter sebelahan ,opss negara ini tidak memerlukan pasport ye olok2 sahaja ..hee


Semasa di atas kapal kami berjumpa dengan Kakak yang satu bas dengan kami semasa di airport mmg meriahlah kan berborak.. Pada mulanya kami ingat Kakak ni hanta anak belajar di korea kerana ada anak bujang muda dengan beg besar bagai,rupanya sangkaan kami meleset kami dipertemukan semula di atas kapal ke pulau nami.. Kakak ni mmg kuat berjalan dan hanya bertiga sahaja termasuk seorang kawan dan seorang anak lelaki yg baru sahaja lepasan spm ..


 Jejak je kaki kat sini , mmg terpegun dengan keindahan Pulau Nami ni... Subhanallah cantik tak terkata dan cuaca masa sangat sejuk sampai ke tulang , buka mulut bercakap pun kuar asap tebal berkepok2 kat mulut hahahaa..



 



Betapa riangnya kami semua tiba di sini........












Berhenti kejap apa yang orang dok beratur panjang, rupanya kat sini gerai pau.. Makan panas2 masak guna kawah steam tu, alahaiiiiii terliur sungguh gagahkan diri untuk meneruskan perjalanan dan tetibe perut berkeroncong ...






Selesai bertawaf kami jumpa logo halal ni, syukur sangat.. Kami niat nak solat dulu tu yang terus menuju ke mussola tapi jumpa pulak restoran halal baru lagi selesa..


Sesiapa ke Nami Island nak solat boleh masuk ke Asian Cuisine ni di tingkat dua..


Masuk2 sahaja kami terserempak kakak2 yang tolong ambilkan gambar kami, meriah jugaklah time ni kami borak sakan...  Seronok je travel berdua ek.. Agaknya anak2 dah besar nnti azi beginikan masih travel keluar hihi... Kekakak ni suggestkan makan bimbimbop dan kami pun order tp berlainan rencah ,azi ambik ayam , zue amik daging dan kak mai amik octoposss.. hhehe







Apabila makanan kami sampai sahaja , kami disapa oleh owner hotel ni.. Tak ingat dah nama dia haha, dia tanya bagaimana rasa makanan dia dan dia juga meminta izin kami untuk diwawancara oleh journalist korea..wahhh tetibe rasa diri glemer plak.. Satu restoran kot tengok kitorg, mesti terfikir siapa ek kitorg ni dan mb owner ni nampak grup kami meriah agaknya, sampai ada org malaysia pun sapa kitorg time ni (kekakak tadi yang dah balik ) tu yang dia jadikan kami review untuk restoren beliau... Terima kasih atas layanan superb ni, rasa kami terharu diberi layan sebegini di bumi korea..




Masa kami makan ni hujan turun dengan lebatnya, dan cuaca bertukar gelap seperti jam 7;45 malam di malaysia mmg gelap walhal jam baru menunjukkan jam 4 petang.. Lucky us datang sini awal dan dah habis tawaf pun.. Kesian dengan pelancung yang baru datang tak berapa nk menikmati keindahan di namison republik ni kerana hujan... Apabila hujan surut kami keluar redah hujan gerimis sebab kalau tunggu habis plan tergendala nanti..




Siapa lagilah ni ek, rasa ramai kt sini kami bergambar dengan org malaysia dan mb ada je muka kami kat facebook atau blog diorg ek cuma yang satu ni lain , kami bantu ambik gambar satu family ni tapi di balas berkali2 gambar cantik pakai go pro dia.. Katanya nnti dia whatsapp, sekali betul2 dia whatsapp hantar gambar... Kami dahlah semua perempuan, relax je bini dia bila suami dia minta number perempuan mmg sporting habislah kakak ni...  Mmg suami dia ni jenis peramah =)









Pit stop terakhir kami di Namdemun... Shopping souveniur kt sini, kengkonon tak nak shopping ehh berjalan2 lepas pekena manisan korea ni terus cargas .. 3-4 beg plastiklah jugak kat sini... ahaha





Selalukan nampak manisan ni kalau orang pi korea, biasa dalam tv akan keluar yg mulut bising pakai cermin mata tu.. hehehe Tapi masa ni kawan adik azi tgk dok belek jacket2 murah 5000 won je kot tp size badan kecik2 boleh le tgk .. Sebenarnya adik azi ajak beli manisan ni kat orang muda hujung jalan namdemun ni ,hensem katanya tp tengok kesungguhan makcik pakcik ni panggil azi tak jadilah beli kat orang muda tu..  Benda sama je sume yang jual ni,kotak pun sama, sampai kat myeongdong pun ada jual gak jadi jgn risau klu xcukup...

Sebenarnya manisan kacang ni sedap di makan terus dan tak perlu dibawa pulang tapi kalau nak bawak pulang pun boleh tp agak keras sedeikit berbanding kami makan fresh2 di sini...

Selesai jalan di namdemun ni kami berpecah sbb kami bukan kaki shopping dan niat kami datang ke korea bukan untuk shopping jadi kami terus balik ke guesthouse menaiki subway turun ke hyewa..
Sementara yang lain tu mmg nampak muka gigih betol bab shopping terus cargas hahaha...