Followers

Thursday, April 23, 2015

Kenangan Manis di korea




Wahhh sukanya bila org update muka kita kat blog dia, dah lah mmg kita peminat travelog dia dan kebanyakkan info mmg dapat dr blog dia..

Kebetulan jumpa kat korea lagi tu siapa yg tak happy kan. Tak tahulah kenapa azi mmg suka pergi korea dan rasa korea tu mcm kecik je dapat jumpa org yg sama berkali2 hehehe.. Meriahkan klu jumpa org yang sama je sampai ketawa pun berkali2 .. 

Blogger ni namanya Jari Manis JM mmg fofuler gitu sbb penulisanya dan direction yg dia bagi tu mudah org faham dan senang.. Dia masih lagi di korea dan waktu kami jumpa di itaewon ni dia baru sahaja sampai ,  JM sahaja dah berkali2 ke korea tuk cover tempat baru kan.. 

Korea mmg banyak sangat tempat2 menarik dan cantik untuk dilawati dan azi pun bercadang akan pergi lagi ke korea Insya Allah jika diberikan kesempatan dan kesihatan yang baik untuk ke sana.. Banyak tempat yang belum dapat kami pergi seperti mount soerak , pulau jeju.... Ohhhh dah la azi ni peminat tegar MY GIRL hahahaha Oklah nk sambung keje ,kang xpasal2 teringat cite innocent man plak (Ehhh Tetibe**)

Tuesday, April 21, 2015

REHAT MENCUKUPI

Salam & selamat pagi,

Rasa belum lagi ada mood nak post entry korea sbb memory kad ada di rumah my mum jadi kena lah tunggu weekend baru dapat ambil semula..

Balik dari korea mmg rasa weak habislah, dan efeck ubat yg azi makan pun masih ada.. Hari ni je baru rasa bertenaga, sbb ubat yg azi bawak tu mmg untuk kecemasan khas jika benar2 memerlukan seperti aura tu rasa sangat teruk dan sesak nafas yg melampau.. Kalau azi boleh tahan azi takkan makan selagi mampu menahan, sbb ubat ni sangat kuat dan mengantuk kesan ubat pun cepat tak sampai 2-3 minit dah boleh rasa mata tu hayal nk tidur... Ini untuk melegakan rasa ketidak selesaan diri dan juga fikiran..

Korea trip dah selesai dan keputusan agak kurang memuaskan jadi tinggal lagi satu lg trip iaitu bangkok trip.. Kali ni bukan lah biznes trip lagi tapi trip berjalan jadi nk fokus tempat jalan2 yang menarik di sekitar kota bangkok ni.. hehe

Selepas dari trip bangkok Insya Allah azi akan merehatkan diri selama 2 tahun untuk mencari alternatif lain untuk pulih.. Baru2 ni ada jumpa satu lagi alternatif baru dan masih mencari masa untuk buat rawatan tersebut dan cuma terletak di mount austin.. Neurofeedback / brainwave adalah mcm rangsangan kepada otak kita, terjumpa semasa mencari alternatif utk pesakit autism.. Doakan azi dapat pulih seperti sedia kala yea :)

Sunday, April 19, 2015

Cabaran selepas anxiety

Alhamdulillah , azi baru sahaja selesai trip korea dan selamat tiba di johor bahru malam tadi.. Apapun syukur sangat tidak terjadi apa-apa yang tidak diingini di sana, mmg hampir2 sahaja beberapa kali nk kemuncak aura tu datang tapi cuba semampu yang boleh untuk mengawalnya.. Lagi susah bila orang tak faham keadaan atau situasi gejala panic attack ni.. Pada fizikal mmg normal tapi hakikatnya setengah mati melawan apa yg ada dalam diri ini dan hanya yg mengalami anxiety sahaja akan memahami bagaimana perasaan itu.. Trip kali ni mmg sedikit sahaja dapat pergi ,tu pun tempat2 penting seperti nami island, everland dan namsan tower.. Al-maklumlah ,keadaan kesihatan makin merosot jadi nk berjalan banyak pun tak mampu kerana mmg penat yang melampau dan tidak cukup waktu tidur boleh memudaratkan diri pesakit anxiety (yg tak pernah dirawat dan merawat dgn cara tersendiri) lagi2 di tempat orang ni...

Aura pertama ketika flight JB-Kl, disebabkan kami duduk berasingan dan kapal boleh delay itu yang menyebabkan aura itu datang kembali..Duduk pun xkena ,rasa ketat dada, susah nk bernafas , tak keruan , otak ibarat mesin dan mcm2 lagi perasaan insecure tu ada.. Segala mcm bacaan dah dibaca tetapi ia tetap datang sampai rasa nk jerit amik oxygen sendiri atas kapal tu..  Bila kapal landing ,keluar je rasa lega yg teramat mendalam...

Mulanya rasa mcm tak nak pergi sahaja korea tu sbb aura tu datang balik dan amat menyiksakan bg pesakit yg baru sahaja baik ni..Perasaan bimbang akan colapse mcm dulu , bimbang mcm mana org sekeliling tgk kt atas flight nanti & mcm2 lah... Azi standby ubat2 dan apa yg perlu dan tenangkan diri supaya dapat kekuatan untuk pergi juga.. Alhamdulillah bila duduk bersebelahan dengan adik azi aura anxiety tu tak datang siap tersengih bila nk depart tu, sbb mmg kita sedia tahu bila bersama dengan orang yg kita tak kenali itu mmg keadaan yg tak selesa akan datang dan azi mmg buat x-periment sendiri tu yang sengih kejap tu.. Apapun alhamdulillah flight return korea tiada apa masalah..

Ini adalah trip pertama selepas mengalami anxiety,keadaan masih tak dapat menjadi normal seperti dahulu.. Apapun masih bersyukur diberikan kesihatan begini kerana sebelum ini memang sangat teruk sekali, sampai tak boleh bercakap langsung.. Masa tu ingat keadaan tak boleh nk pulih kembali tp dengan izin tuhan dan pelabagai usaha dilakukan Alhamdulillah boleh hidup normal kembali..

Sepanjang trip korea ni, cuba mengalami kesukaran bernafas, kejang jari kaki, ketat dada ketika berjalan-jalan.. Bila org melihat mmg nampak biasa je kan, tuhan je yang tahu betapa sukarnya keadaan ketika itu dan bila sakit nak terus balik tempat penginapan bukan lah dekat kena melalui beberapa station subway dan bertukar station dan takkan lah yg lain pun kena ikutkan sedangkan banyak tempat yang mereka nak pergi.. Oleh itu azi gigihkan diri juga walau kaki bagai nk tercabut dada dan jantung bagai nk berhenti, cuma klu azi tak mampu cuma azi terpaksa cari tempat duduk dan rehat sbb azi ada thalasemia e-trait dan mmg cepat penat, bila penat yg melampau tulah yg akan menarik aura tersebut dr terjadi..

Pesakit anxiety mmg alah pada tempat yg sesak dan di korea mmg hampir setiap kali naik subway bersesak begitu survivalnya diri ini di tempat org..Kena cabar diri tp cabar diri ikut kemampuan, paling tak suka dengar bila org bercakap jgn fikir bukan2 hahaha.. Biasa dah dengar mcm ni, ni bukan ayat yg baik untuk pesakit anxiety sbb diri pesakit tidak di minta pun memikir yg mcm2 dan ada yg begitu tp mcm azi perasan insecure tu sendiri datang.. Begitulah pengalaman azi yg sedang melawan anxiety disoder ni sampai dah terbiasa hidup di dalam anxiety ni.. Next post azi share trip korea ni ok, sbb memerlukan masa untuk posting semua tu hehehe

Thursday, April 9, 2015

THROWBACK MAJLIS PERKAHWINAN ADIK2 LEAKI TERSAYANG

Alhamdulillah tamat dah zaman bujang adik2 lelaki azi, yang seorang dapat pasangan orang kota tinggi daerah sedeli dan yang seorang lagi dapat pasangan satu kampung juga orang selangor haha Kira kalau diikutkan belah abah mmg kampung selangor dan belah mak pula kampung johor.. Majlis mmg disambut dengan penuh kesyukuran dan belah sambut menantu kami buat serentak terus...











Majlis adik lelaki pertama berlangsung di tg sedeli kota tinggi , Alhamdulillah semua berjalan lancar w/pun pada mulanya pengantin lelaki takut nak pakai baju warna pink hahaha Cantik whut??!! Pink belacan okeyh not shocking pink hehe









Sepatutnya majlis adik lelaki berlangsung pada awal tahun ni tapi bertukar untuk buat tahun yang sama dengan abangnya agar boleh naik pelamin serenta di majlis sambut menantu.. Sho Sweet ni dua orang dah mcm kembarq ,nak naik pelamin pun sama2 hihihi.. Majlis sebelah perempuan disambut dengan meriah baik dari majlis akad nikah sehinggalah majlis persandingan keeseokan harinya.. Adik ipar azi yang ni merupakan anak tunggal dan diorang ni dah bercinta dari zaman unisel lagi jadi kamilah adik beradik kepada adik ipar kami ni..





MAJLIS SAMBUT MENANTU #FSSI











,

KESIHATAN WANITA SELEPAS BERSALIN

Assalamualaikum semua....

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi diberikan kesaihatan yang baik, walaupun masih tak sempurna tp syukur sangat dapat merasai kehidupan yang normal semula....

Sebelum ni mmg azi tak berapa sihat dan diberikan dugaan yang berat dan teramat berat sekali bagi azicuma yang mengalaminya tahu akan bagaimana rasa mati hidup semula... Semuanya bermula dari selepas melahirkan anak kedua azi.. Ok nanti azi akan share bagaimana dan apakah penyakit itu yang tidak dapat diubati dengan ubat doktor tapi hanya dengan dengan usaha dan keizinan Allah..

Kesihatan adalah amat penting terutama bagi wanita selepas bersalin, peranan emosi perlulah kita jaga agar kita bersedia untuk menangani stress yang melampau selepas melahirkan... Pelbagai dugaan apabila seorang wanita itu selepas melahirkan ditinggalkan suami, ada yang terpaksa berjauhan dengan anak dan stress ditempat kerja.. Emosi memainkan peranan penting bagi kaum wanita kerana kaum hawa ini amat sensitif sekali hatinya..

Gangguan perasaan selepas bersalin sebenarnya dialami oleh ramai wanita iaitu sehingga 85 peratus sewaktu tempoh berpantang. Namun, kebanyakannya hanya mengalami pada tahap yang ringan dan tidak membahayakan. Malah ia berlaku sekejap sahaja, biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan. Bagaimanapun, dalam segelintir 10 peratus wanita, gangguan perasaan berlaku lebih mendalam dan berpanjangan.

Proses kehamilan dan kelahiran adalah salah satu fasa perubahan dalam kehidupan seorang wanita yang mana ia boleh mendatangkan ketidakseimbangan dalam diri wanita tersebut. Ia boleh dianggap sebagai satu proses kematangan diri, walaupun sesetengah wanita, mungkin menghadapi masalah. Penyakit mental selepas bersalin boleh dibahagikan kepada tiga kategori: Gangguan emosi postpartum Kemurungan postpartum atau meroyan Psikosis postpartum, juga disebut meroyan (Postpartum=waktu selepas bersalin) Ganguan emosi postpartum Ia berlaku ke atas 25 - 85% wanita yang baru bersalin. Tanda-tanda penyakit ini timbul beberapa hari selepas bersalin dan ia memuncak pada hari kelima. Namun begitu, gangguan emosi ringan ini biasanya pulih dalam masa dua minggu. Kemurungan postpartum Ianya berlaku di kalangan 10 - 20% wanita selepas bersalin. Gejala-gejala timbul dalam masa sebulan selepas bersalin. Pada kebiasaannya, penyakit ini sembuh dengan tersendiri dalam jangka masa tiga hingga enam bulan, tetapi bagi kes-kes yang berat ia mungkin berterusan sehingga dua tahun. Psikosis postpartum Keadaan ini jarang dijumpai tetapi serius dan berlaku dalam setiap 500 - 1000 jumlah kelahiran. Gejala penyakit ini timbul dengan pantas dan biasanya timbul beberapa hari sehingga dua atau tiga minggu selepas bersalin. Walaupun begitu,risiko tetap tinggi selepas beberapa bulan kemudian.

Info diatas azi copy dari blog ni http://keindahanpengalaman.blogspot.com/2013/04/gangguan-mental-selepas-bersalin.html

Berbeza dengan azi tapi sama puncanyanya... Bila kita sebelum ni seorang yang happy go lucky dan peramah, bertukar kepada seorang yang tak suka bergaul dan suka memerapkan diri dan pendiam..

Dari awal kehamilan lagi mmg azi dapat alahan yang teruk dan sentiasa kena update gi checkup 4hari sekali hingga seminggu sekali kerana kurang darah dan masalah anemia.. Bila buat screening test di akhir kehamilan tu baru dapat tahu yang azi ada thalasemia e-trait dan disebabkan itulah selalu hb asyik rendah.. Bukan itu sahaja keadaan sewaktu hamil begitu lemah dan lesu sampai terbaring dan tak aktif untuk melakukan kerja2 rumah atau keluar bersiar.. Keadaan itu menjadi terbiasa sehingga lepas beranak..

Selepas melahirkan pula, suami azi cadang berhenti bekerja dan ingin berniaga kedai makan.. Azi setuju sebab sebelum ni setiap malam dia kerja buat azi duduk rumah dalam ketakutan,malahan suami selalu sibuk dengan kerja yang tak tentu masa.. Apabila bekerja sendiri banyak waktu untuk bersama keluargakan, tapi apabila proses memulakan perniagaan amat rumit kerana dan azi pula baru beberapa bulan melahirkan anak kedua tetapi dah stress kehulur kehilir itu memdatangkan stress yang melampau..

Banyak yang perlu dibuat semasa proses memulakan perniagaan kerana harus dibuat perancangan yang betul dan keadaan waktu itu sangat serabut azi rasakan.. Waktu lewat malam baru sampai rumah dan terus tidur, rumah terabai apa semua tak fikir dah , yang difikir mana nak cari barang itu ini, mana nak cari tukang itu ini dan mcm mana nak buat itu ini...

Apabila kedai sudah memulakan operasi lain pula stressnya.... haha klu nak diingatkan mmg terlampau penat menjaga anak , jaga cashier dan macam2 lagi lah...

Begitulah antara punca dan tanda awal emosi terganggu azi dan azi akan ceritakan pengalaman azi dan cara azi tangani dengan cara azi juga walaupun mengambil masa yang agak lama untuk pulih biarpun simptomnya masih ada sampailah hari ni.. Azi kuatkan diri demi anak2...


Thursday, October 23, 2014

Assalamualaikum semua,


Lamanya tak update blog, begitu sibuknya selepas kelahiram anak kedua ditambah pula dengan perniagaan yang baru kami ceburi iatu kedai tomyum..  Insya Allah lepas ni akan ada sedikit ruang untuk menulis blog melepaskan rasa rindu nak menulis ni.. ������


Apapun semua ini rezeki dr ALLAH buat kami sekeluarga,insya allah azi akan teruskan satu lagi cabang minat azi yg mendalam dalam bidang fesyen ni.. W/ pun asyik tertangguh tetapi azi takkan berputus asa untuk meneruskan perjuangan kerana inilah satu2 nya minat paling azi suka..




Thursday, February 27, 2014

Air Asia Oh Air Asia

Hah kenapa pulak dengan tajuk tu ek..
Takde kena mengena pun dengan krew2 airasia..hii
Cuma bila melibatkan airasia ni,mestilah salekan!

Again Free Seat sale, awal2 tahun dah buat free Seat sale.
Betul2 menguji keimanan lahhh..
Tahun ni punya trip belum fly lagi dh bukak tuk next year.. Awal sangat kome ni taw..
Cuci2 mata apa yg best sale ni bykkk tp tahun ni start bulan 10 hingga april 2015 ,
yang menarik cumalah vietnam & Korea.

Tahun ni mmg terlalu padat sgt jadual..
Haa macam retis gitu,hehe
Mana nk tgk online bussiness lagi,anak , kedai makan & trip2 yg sudah di beli.

Seperti sedia maklum lg beberapa bulan je nk flykan,
Byk benda gak nk prepared selain ajar baby deena ni hisap botol.
Tengok mcm dia kurg berminat nj menggunakan botol,
Alamat klu xboleh jugak kenalah bwk juga baby deena ni ke hongkong ;)

Bila persetujuan mula dibuat me & my sister memilih ke?????
KOREA,!!!  Hahaha
My sister dh pernah ke korea sebelum ni,so dia kena angkut kakak dia pula ke korea.
Tahun ni jadual padat ,jadi kami pergi pada tahun depan.
Musim spring pada bulan april,jd dptlah merasa tgk bunga sakura..
Hoyeahh

Apapun kena training dengan gigih untuk menjayakan proses baby deena menyusu pkai botol.
Kalau tidakk mama dia ni kena bebella dengan nenek baby deena..

Hehehe chiyokk baby deena u can do it ;)