Followers

Monday, September 26, 2011

Selatan Thailand

Lama tak update my blog kan sibuk dari bulan puasa lagi , So hari ni i nak share holiday bersama keluarga tercinta di selatan thai memang teruja sangat sampai terbakar kulit pun tetap seronok...
Banyak tempat2 menarik untuk dikunjungi cuma kena tahan sikit la cuaca panas kat sana...Tempat2 yg kami sekeluarga kunjung Narathiwat,Hatyai,Yala , Songkhla dan Pattani...

Pengalaman yang paling tak dapat dilupakan adalah pengalaman berada di tempat darurat seperti Yala.. Di siang hari keadaan yala adalah amat sibuk seperti di tempat2 lain tibe je lepas maghrib jalan dah jadi sunyi kedai2 pun tutup hbis so klu siapa2 yg datang berkunjung di yala tu klu nk bershopping tu biarla puaskan shopping sebelum magrhib yea.. ;)

Samila Beach

Telur Bakar & telur bakar rempah


Tempat pertama yg kami tuju ialah Hatyai,, mungkin silapnya apa yg di rancang semuanya lari ..Sepatutnya mitzest dan suami masuk ke thailand hari raya ke 4 atau 5,, tp malam raya kami bertolak balik kelantan dari johor sampai2 kelantan,,tgk2 adik ipar dah sibuk nk bersiap pergi hatyai shopping..hahaha.. Suami suruh mereka pergi dulu tp mereka tetap nak gi saing... Nak tak nak kena ikut juga..Agak kelam kabut juga la pasal kami pun baru je sampai dah nk kena jalan lagi ,klu tahu tidur dalam kereta puas2 sian kat suami..Jalan je larkan....hahaha....Apabila sampai je di Hatyai punya la sesak jalan, maklumla hari raya pertama org ramailah berjalan kebanyakkannya pelancung dari Malaysia..

Puas kami cari hotel, semua penuh nak tak nak kami suruh tuktuk tu cari juga.. Mitzest bernasib baik kerana keluarga suami semuanya tahu bercakap siam ,tak dapat bayangkan mitzest dengan org lain nk berjalan di Negara gajah putih ni... Selepas 2 jam mencari baru la dapat hotel yg tak berapa nk hotel memang pengalaman pertama kami sekeluarga tidur di hotel murah ni tp nk buat mcm mana dr kami tidur tepi jalan kan...Hahaha..Letak je bag kami terus berjalan membeli-belah memang sesak di bandar Hatyai ni happening gilerrrr dan harga barang2 pun  murah tp kena pandai tawar menawarla sy cuma tunjuk suami la tolong tawarkan klu pelancung harga lain klu Kon Thai(org thai) harga lagi murah tu yg best dapat suami siam..Hahahaha..

Esuk pagi kami pergi ke Songkhla dan mitzest dan suami berpisah dengan keluarga mertua dan besan yg lain di songkhla kerana mereka nk berjalan di skitar hatyai lagi, tak puas shopping la tu kan.hehehe.....Mitzest dan suami pergi meninggalkan keluarga di Samila Beach yg patut korg pergi.,,sgt cantik dan seperti biasa ramai pelancung malaysia je bersepah2 kereta malaysia di jalan raya..Klu ke Samila beach ni jgn lupa mencuba telur bakar oke ;)



Tuk tuk

Malam kedua kami tidur di bandar yala sunyi je kecuali di tempat2 hiburan sempatla juga berkaraoke di My japan karaoke sikit je lagu melayu so tak puas la menyanyikan...haha.

Seronok shopping kat sini org2 peramah ,, majoriti di yala ni beragama agama islam so senanglah nk cari makanan halal dan yg membezakan Islam ngan org buddha kat sini org siam tak bertudung yg beragama islam bertutup semua...Di Yala ni jgn terkejut kereta kebal merata2 jalan askar penuh giat buat rondaan risau jugak lar kena tembak atau kena bom kan memang inilah pengalaman yg terbaik berada di sini melihat sendiri bandar darurat tp bg penduduk sini itu semua sudah menjadi kebiasaan bg mereka...

Syukur la kami rakyat Malaysia bumi tercinta tak ada rasa bimbang atau takut menjalani kehidupan harian bayangkan saudara sebelah suami yg tinggal di bandar yala ni sanggup bermalam di hotel bersama kami dari pulang ke rumah yg jauh pada waktu malam,, sebab risau kena tembak... Bila malam penduduk kena duk2 diam2 dalam rumah , budak kecik pun selamba je kene tembak..sedih kan!!

Malam ketiga kami masih di selatan thai setelah penat seharian berjalan seluruh
Pattani dan yala juga dapat merasai dan tgk sendiri keindahan air terjun di pattani mmg best sangat,kat sini mereka sambut hari raya dengan membawa keluarga berjalan dan pada hari raya pertama sahaja mereka berkunjung dari rumah ke rumah.. tak macam suasana di Malaysia....kannnnn.. :)

Hari keempat kami pulang di hantar oleh abg angkat mitzest yg tinggal di pattani..Tiba di Tak bai kami berjalan kaki jauh utk cop pasport,, sebab immigresen tgh renovation,security kat immigression sini mmg longgar klu takde pasport pun bley trus masuk je kottt.....hahahahha..Selepas cop pasport kami naik bot balik ke rantau panjang..Alhamdulillah selamat sampai ke tanah airrrr......

So kat bawah ni tempat2 menarik untuk dilawati di selatan thailand:

  1. Saikhao Waterfall di pattani
  2. Yala (Darurat ,sila ikuti perkembangan semasa sebelum datang)
  3. Hatyai
  4. Samila beach di Songkhla

2 comments:

  1. bila i lihat pic2 u jln2 holiday dgn ur family, i tumpang rasa bahgia bila nmpk my best fwen ni happy family...i slalu ckp ngan nizam abg tu dah byk sgt berubah sejak kawin ngan u...he's more family man....tambahan lg hari ni dia nak join kita punye picnic day kan??? mmg surprise....wish u happy ever after with him till d end...aminn..

    ReplyDelete
  2. TQ so much.. yea la umur beransur tua bukan makin mudakan...hehehehe...I pun bersyukur dengan perubahan dia,lagi2 skrg ,mlm je ada kat rumah tak mcm bujang2 dulu kan...hahahaha..Aminnn...
    hope u pun bahagia sampai ke akhir hayat...

    ReplyDelete