Followers

Friday, October 28, 2011

JAKARTA 2011

Pecutian ni sebenarnya biznes trip mitzest ngan sister, tp bila ramai pula yang nak follow jadila melencung beramai2 , berjalan di sekitar bandar jakarta.....



Masa ni kat changi airport berejam jugala tunggu kawan2 yg lain..
Call punya call mereka dah nak sampai ,so kami trus check-in dulu sebab makin lama makin ramai org nak check-in ,beratur memanjang jugala..
Weols semua naik flight 8am so betolak dari Jb jam 5am so ramai2 pakat tak nak tidur...haha


Dorg sampai mmg last minit kecut perut juga risau dorg tertinggal flight yea la,
planning sume last minit nk follow tp alhamdulillah lancar juga perjalanan kami..Kami naik flight 
TIGER AIRWAYS mmg gila laju pilot dia bawa.. biasa weols naik takde pula bergoncang truk ni
bawa ke kiri ke kanan mcm nak elak kura2 je, dah la weols sume tak tidor..haha


Nak makan apa pun tak selera , simple je menu dia tetiba je teringat  menu AIRASIA..hahaha
Tidur dalam flight ni ibarat naik lori langgar lubang je rasaaa...Adoiii


Sampai2 je masing2 dah nampak perubahan tenaga masing2 kononya dalam plan sampai2 jejak kaki ambik transport terus berjalan di tempat2 tujuan yg weols dah plan 
tetapi sume dah mcm mayat hidup yg tunggu nk sorong bantal je..Weols sampai je kat soekarno hatta airport cari benda makan dulu dapat la bekfes ngan A&W..Then weols naik taxi ke hotel ..

Sampai hotel AMARIS MANGGA DUA SQUARE dah tentu lah belum boleh check-in lagi kan so banyak masa lagi   nak dihabiskan sementara menunggu jam 2..Oh 3 jam lagi tuuuu.Nak taknak berjalan
la kami di mangga dua square beramai2..Banyak kedai belum di buka lagi maklumla waktu masih awal dan waktu mereka lewat 1 jam dari kita bayangkan la kami pagi2 buta dah ade kat shopping mallll....Wakakakakka...

Jam menunjukkan 15minit nak kol 2 apa lagi cepat2 berangkut balik ke hotel...
Plan bila check-in ada acara birthday party di Sands karaoke tp bila sume dah dapat bilik apalagi..Membuta!!!!!!!!hahahaha

Baru dapat lelap dah bunyi call bertubi2 masuk (Enen : Alang cepat adik tunggu kat SANDS ni)
Adoi hati berbelah bagi yg lain dah waning jangan kejut dorg sampai malam, nak tak nak kena juga pergi ke birthday party..Tak jauh pun dalam 1 bangunan je,bangunan  mangga dua square ni mmg besar ..
Jalan2 kat mall dia je bley sesat nak cari jalan ke hotel  dan mangga dua square juga bersambung dengan hotel Novotel hotel...


Hari kedua kami di sini ,plan jadi penuh la nak cover plan yg semalam tergendala...hehe
So pagi2 kami call Pak budi yang menjadi pak supir kami,,pak budi ni atas recomendation kawan my sis yg selalu berada di jakarta...Pak budi ni mmg puntual 9.30am dah terpacak kat depan hotel pusing2 bersama avanza..Nasib mitzest turun awal klu tak kesian pak budi  mundar mandir ngan avanza lalu depan lobby..Mitzest kenal pun ikut naluri hati je main tegur pasal ramai agen2 transport amik pelancung kat lobby ni...Seperti biasa joyah2 dua org ni mesti lambat..hahaha
Lepas semua berkumpul weols pun jalan tp ape2 pun mestilah alas perut,Weols decide nak try nasi padang pure punya indonesian,Pak budi pun bawa weols pergi makan di GARUDA RESTORAN.. Actually mcm my freind anna & helmy yg dah biasa makan nasi padang di indonesia ni ,klu nak murah lagi kata mereka makan la di nasi padang SEDERHANA ,memang top  tempat2 ni... 




Selepas sesi makan kami meneruskan perjalanan ke Tanah abang dan apalagi shopping la!!





Berejam kami menghabiskan masa di sini... sian pak budi yg tidur di parking...hehehehe

Selesai memborong kami meneruskan perjalanan ke monas ,,cantik menara MONAS kan...Kat atas menara ni ada emas 11 tan taw..Hehehee
Google!!

Menurut sejarah bangunan setinggi 128,70 meter ini dibangun pada era presiden
Sukarno,tepatnya pada tahun 1961.Awalnya,sayembara digelar oleh sukarno untuk mencari lambing yang paling bgus sebagai ikon ibukota negara.Sang presiden akhirnya jatuh hati pada konsep obelisk yang dirancang oleh Friederich Silaban.Namun saat pembangunanya,sukarno merasa kurang dan kemudian menggantikan dengan arsitek Jawa bernama Raden Mas Soedarsono.Sukarno seorang insiyur mendiktekan gagasanya kepada soedarsono hingga jadilah Tugu Monas seperti yg dapat kita saksikan saat ini..




Selepas MONAS kami ke ANCOL pula tp sayang waktu kami sampai dah malam..
Masing2 pun dah keletihan mengerah tenaga berjalan....
Tak dapat nak amik gambar sangat kat ancol theme park sbb tempat ni cantik di waktu siang pantai2 pun cantik....Next Trip wajib ke ancol dulu..hahahaha

google



Tak nampak keindahan ancol diwaktu malas so weols melepak kat sini merehatkan sengal2 badan je..hehehehehe....Bila kat sini kami terasa melepak kat stulang je..hahaha
Dah habis pusing2 ancol kami trus balik hotel untuk mandi2 then planning nak ke Stadium & Millenium dan Hard Rock Cafe tp rupa2nya sampai hotel weols mandi2 trus tidur!!!!!hahahahaah
Klu kat jb tahan pulak mata masing2 burung hantu tp kat tempat org kami selera makan dan tidur awal..Bgus betulla harus diamalkan....hehehehe

Esuk pagi2 mitzest call bilik kawan2 yg lain dlam kol 7am,,tak de org angkat..... mereka dah Check-out yea la lupa pulak dorg flight pagi manakala mitzest pula flight tghari....Bangun2 packing la apa2 yg patut kat bag risau dah menjelma rasa mcm dah lebih 20kg je beg ni...Hahaha..Byk sangat memborong sampai lupa keupayaan bag tu..
Tekan punya tekan ...Amek kaw! dah terkeluar sikit benang..hahahahahaha.
adoiyaiii..Dalam hati risau juga kena tax atau terlebih berat ni...leceh larrrr..hahahahahahaa..
.
.
.
.
.

Pagi punya semangat bangun pagi,, baru teringat baju tuk hari ni nak pakai takde..Lupa pulak jalan2 semalam nak beli, tanya operator hotel mall buka jam 11 adoi nak tak nak kena pkai my sister huda punya baju..haissss
biasa klu melancung bawak baju byk tapi tak pakai, shopping je truss pakai..Kali ni kononnya nak jimat space bag ,bawak baju sikit then shopping kat sini je tp sume shopping baju2 yg meriah pula, tak kena plak glam2 sangat gi aiport....hahahahahahhaMacam manala boley lupa ni!!!!


Sampai je airport weols trus cari tempat makan tu hujung2 airport perginya....haha
Lepas dah order makan, tgh syok2 menikmati makanan ni terasa plak  aura yg semacam kat tepi table ..Rupanya Anang (Ex-Husband Kris Dayanti )bersama ngan girlfreindnya Ashanty... Trus benti bgtau my sister ,excited nak ambik pic dia,, sampai makan pun dah tak lalu ...Risau dorg trus blah kang tak sempat amik gambar salam2 ngan dorg... Selesai je my sister makan weols pun perkenalkan diri then minta izin amik gambar senyum meleret mitzest sampai dalam flight tersengih2!!!! Bukan apa suka sangat couple ni hari2 dok kuar TV indon RCTI , maklumlah rumah mitzest dapat 3 channel indon okey!!hahahaha....

Berangan2 jugak >>sampai je dalam flight kebulurQ!!! adoi tu la excited jumpa anang punya pasal ,makan pun tak lalu kat restoran tadi....hehe
Tunggu la bila cabincrew ni nak datang sorong troli makanan...Ingat nak bedal nasi or sumthing yg berat2 tuk alas perut kosong ni, tp sampai kat seat weols tinggal sandwiches jerkk....adoi telan je la  dari tak de!!hahahak


Alhamdulillah sampai juga kami di Changi..Ni tgh tunggu bas TRANS ke johor bahru..Nak naik taxi mahal la dai Singapore to JB..hahahahahahaha....Next trip ke jakarta-bandung pada bulan FEB kali ni mesti kena tidur puas2 kat JB dan kuatkan stamina nak berjalan..Maklumla surirumahtangga jarang exercise mcm ni la gayanya..Kurang olahraga so kurangla stamina yea..hahahaha..Byeeee ;)

4 comments:

  1. bestnyer story u....cume x best sbb i x der sama masa g jakarta..huhuhhu

    ReplyDelete
  2. Takpe la u second trip kan ade ,nanti kita mayap sampai lebam i nak pergi return balik kat ancol tuuu...Bestttttt!!!! jakarta bandung second trip okey..Plss Dont misss :)

    ReplyDelete
  3. tak pernah naik tigerairway ni...kdg2 tgk harga dia lg murah dr airasia...kalo air asia check-in kaunter kena byr rm10, ni kalo tiger ada kena byr caj tak??

    ReplyDelete
  4. yup kdg2 mmg murah dr airasia,so far check-in xde charge ape2 la,slalu naik kat changi airport.. belom pernah naik kat malaysia lg... hehehee

    ReplyDelete