Followers

Saturday, November 19, 2011

Sabar Itu Separuh Dari Iman

Memang ada kena mengena ni dengan kesabaran gue hari ini...
Punyalah bersiap bagai nak rak ,untuk hadir ke wedding my fwen, skali Mr.Husby balik dari keje dapat call kena keluar lagi..Huhu..Mana tak geVam mitzest hari ni...
Mitzest rindu ngan kengkawan kat luar tu......Tak pe la, Sabo jer la eakk......
To Adik Normala & Suami selamat pengantin baru semuga bahagia ke anak cucu yea.. Tak de rezeki la akk nak tgk adik akk ni bersanding.....
.
.
.
.
.
.

sabar itu separuh dari iman,
kerana dari kasabaran itulah kita dapat menguji keimanan kita,
biarlah apa yang orang nak doq kata tentang kita,,
dia kutok ke maki ke dan mengumpat kita pun,,
kita hanya mampu bersabar dan ingat ALLAH sentiasa ada dengan orang-orang yang bersabar,
Berkata Al-Imam Al-Ghazali
"Ketahuilah bahawa sabar itu ada dua bahagian":

Pertama: Bahagian badan, seperti menanggung kepayahan dengan badan dan tetap dengan kepayahan itu, ianya samada dengan perbuatan seperti mengerjakan perbuatan (pekerjaan) yang sukar, dan kadang-kala denagn perkara2 ibadah atau bukan ibadah. Ada kalanya penanggungan, seperti sabar di atas pukulan yang kuat, kesakitan yang serius dan luka yang parah.

Berkata al-Ghazali lagi: "Yang demikian itu kadang-kala terpuji bilamana menepati kehenak syara'"

Kedua: Kesabaran diri (jiwa) adalah yang terpuji dan sempurna.

No comments:

Post a Comment