Followers

Tuesday, February 28, 2012

Wedding My Cousin

24hb febuary 2012 weols satu family bergerak dari JB menuju ke Bukit tinggi Klang, Seronok sangat 
weols cousins2 dah lama x berkumpul ramai2 semenjak arwah nenek dan atok dah tiada.. So tyme wedding macam ni la kami semua berkumpul ramai2 ,teringat zaman kanak2 yg sangat menyeronokkan.. Sekarang dah besar2 dah semua :)


25hb Febuary 2012

 So Cute kannn :)

Pangantin sama2 padan bagai pinang di belah dua..
tinggal 3 org lagi shj dalam family mereka ..Wee 





Wednesday, February 8, 2012

ANAK

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control


3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak
Sabda Rasulullah s.a.w.
“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”
4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

Tuesday, February 7, 2012

JAKARTA-BANDUNG 2012

Holiday mood kali ni mitzest jenjalan ngan siblings ke jakarta & bandung..
Seronok banget katanya,selain my adik2 temen mtzes pun ade follow gak * lisa ..
Bertambah seru klu jalan ramai2 kan, hari pertama sapai je soekarno hatta airport weols dijemput pak budi (supir) yg menunggu weols selama 2jam okey.. 

Kami dh biasa ngan pak budi ni tak byk kerenah cool je.. Dah 2kali weols pakai perkhidmatan dia, so far weols suka & recomended sgt laa :)
Then weols trus menuju ke tangkuban perahu di bandung,bygkanlah dah la capek2 naik flight then perjalanan ke tangkuban perahu plak 3jam,mana tak patah pinggang weols dibuatnya.. Macet disana mmg tahap kronik, hbis pinggang kami nak tercabut rasanya...
.

.
Sampai je tangkuban perahu ,makk aiii sesejoOkkkk!!!!!!
Nyaman je rasanya kena angin dia, klu pkai t-shirt standby la menggigil2 dibuatnya,,tyme weols pergi ni dh ptg tp still ramai lg kat sini..Cuti skolah kan jd ramaila rombongan2 sekolah kat atas ni.. 

 
 Meriah troli dengan bag2 weols yg sedang sarat

Pemandangan ditangkuban perahu

 Rombongan2 pelancung yg masih ramai..

Cantik sungguh ciptaan tuhan



Nak bergambar kat sini pun berebut2,ramai sgt..bhahaha

Selepas puas bergambar dan menikmati keindahan di tangkuban perahu, weols menuju ke kampung Daun tuk dinner, sepatutnya singgah ciater tp xtahan dah kecapek-ann..
Tak pe la next trip bley pergi ke tempat2 yg missed tu, byk sangat tempat wisata di jakarta & bandung ni yg harus dikunjungi...

 Adik lelaki no 4 dr 6 beradik 




Cantikkan pemandangan kat sini,konsep dia natural sume, ada air terjun lgi, Klu capek2 lepak sini tenang sungguh menikmati keindahan alam semula jadi... Kat sini weols miss comunication sikit masa take order sesudahnya penuh meja ngan makanan,bhahaha.. kami minta air 1 jug dia bg 7 jug, kira sorg 1 la..hahaha...Amikkk!!! Total makan kat sini je 700 000 rp okey.Bhahaha

 Yang dalam teko tu * Tea poci 

 licinnnn*** penuh meja weols tp ni separuh je yg lain dah sumbat kat bawah meja..hee


Sesudah kenyang weols merehatkan perot weols yg udah full totall...

Lepas weols jenjalan kat cihampelas then trus check in di hotel kenangan, Okela selesa dan bila malam je gate hotel berkunci bg menjaga keselamatan di hotel.. Lepas urusan hotel weols pun apalgi xsabar2 nak melompat kat bilik dan ZzzzZzzzZZ!!!hahaha

Seconday kat bandung,aktiviti weols jam 8am so weols breakfast dulu di hotel,,dan apa yg bestnya luaran tak seperti yg dirasa..Nampak cam simple je tp sedap!! Kena pula ngan sos tu tambah enak, bg tekak mitzest la..Sampai skrg duk terngiang2 lg nak makan nasi goreng di hotel kenangan..bhahaha..
Pagi ni ramai yg kuar breakfast dan rata2 yg menginap di hotel ni adalah org malaysia oke..
mana-mana mitzest pergi pun sentiasa ada org malaysia kat bandung ni...

Lepas breakfast weols pun menuju ke pasar baru bersama supir weols di bandung, *pak dudi.. Semalam Pak budi,dia stay jakarta, yg ini Pak dudi stay bandung nama lebih kurg je , klu uols nak tahu kebanyakan pak supir kat sini ramai yg bernama pak budi..hehehee

Kat Pasar baru ni weols terkejutlah tak seperti yg kami bygkan,hu3
Yela weols expect pasar baru ni lg best dr tanah abg berdasarkan review di blog2 tp mb citarasa masing2 la kan..Weols bingung sangat kat sini dengan penjual2 yg mengekori weols je ,naik lemass.. Last2 keinginan nak bersoping sakan di sini pudar.. Mitzes dapat beli Telekung dengan kain kiriman teman je,terpaksala weols saambung kat tanah abang pulakan..Tak sabr2 rasanya!!


Keluar dari pasar baru kami trus menuju ke Trans Studio..

  Sempat lagi bergambar ngan cowokkk...bhahaha
Masa ni tak dapat main game ni,pasal basah kuyup sume, So nak main boat gelongsor ni pastikan ada baju spare..okeee...

Berhati2la ketika uols nak bergambar bersama dayak ini oke...hahahahaha
Sampai tergolek mitzes di buatnyaaa..Suprised!!!haha
 Teater ni best sangat ,sampai khusyuk sume tgk....Cuci mata weols tgk kecantikan dan kegantengan pelakon2 teater ni....



My siblingsss..Adik lelaki je bawak pasangan masing2... bakal2 adik ipar weols la ni..hehehe
Selepas puas bermain di trans studio weols call pak supir then gi makan di restoran nasi padang sederhana....Paling best ayam sambal hijo..Enak!!!Selesai makan kami ke Factory2 outlet ,sesi bersoping pulakkk....
Penat bersoping kami ke Grande factory outlet puasla mitzest cari cafe dia rupanya terselit kat tepi,hehe,mmg tak sabar nak rasa pisang cheese yg glamer ni..**



Ni lah rupa pisang cheese..Wajib try oke!!! sedap banget, mana la nak cari kat malaysia ni, makcik goreng pisang bley buatkan tak agak2nyaa...huhuhuhu..\
Selain pisang cheese ni, shud try mee goreng dia buat pedas,weols selesai je siap tapaw tuk balik hotel...hahaha..Rasanya makanan kat bandung ni mmg sedap2 eak...hahaha

Selesai makan weols ajak pak supir anta kami balik hotel setelah capek berjalan seharian, lg la waktu ni hujan mulai turun renyai2... Sejuk bekula mlm ni weols tidur...hehehehhee
 .
.
Esuk pagi kami buat trip menyoping sampai lebam, dah nama pun trip shoppingkan mestila bershopping sampai lebam,hahaha... Byk FO yg kami pergi bermula dari jalan Riau, Cihampelas, Dago, setiabudhi , sukajadi dan lain2 x ingat dah byk sgt :)


The Secrets


Fashion World


Rumah Mode


Ice- Cream durian ( Depan Rumah Mode )



Pemandangan di jl.Cihampelas


Entrance Cihampelas Walk

Shopping tyme x byk la nak amik gambarkan,sibuk menyoping je.. Dari pagi weols keluar sampai la ending di Ciwalk ,lepas maghrib weols keluar dr Ciwalk, planning nak ke Paris Van Java tp tgk muka measing dah penat sampai dlm van pun ade yg pengsan,setelah seharian berjalan terbantut la mood nak ke sana...Ye la ikutkan hati mmg nak skali jalan je kan, nak buat mcm mana kesian pulak
tgk dorg ni.. Then ckp ngan supir send weols balik hotel je trus..
sampai2 hotel memasing dah xlarat nak jln bwk beg soping masing2 , siyes kelakar hbis tgk dorg ni..hahahahhaa... Adoiyaiiii... Masuk bilik memasing apalgi ,mandi2 pengsan lerr!!

Pagi2 kami kena bgn seawal jam 4am, sbb train ke jakarta jam 6.30am so pak supir dah janji nak jemput weols jam 5am,awalkannn...sabo je la, bkn ape takut weols ni terhegeh2..hahaha
Nyaman sungguh udara pagi kat bandung ni, tp sedih!! xde bekfest sbb bekfest kami jam 7am baru ade , so terpaksala makan luar.. Hotel weols dekat je ngan stasiun bandung ni jalan kaki 4 minit sampai.... Kami naik train Eksekutif so ada lounge untuk menunggu train, letak je bag mitzest & lisa keluar cari bekfest sementara yg lain2 malas nak jalan,sibuk berwifi je kannn.. Stasiun dia lengkap wifi lg...hehehehe


tiket weols


bekfest

ni jam 6am tp dah terangkan... :)

Perjlanan weols naik train amat selesa beranding dengan menaiki kenderaan 4 roda.. Siap ade pramugari lg hokey!!!
.
.
Sampai je stasiun gambir weols pun turun cuaca confirm la dah jadi panas, adoiyaiii.. Kan best duk bandung sejuk sentiasaaaa.... Weols pergi ni masa Maulud nabi so ngam2 weols sampai perarakan dah pun selesai,klu x standby macet laa.. :)


Sampai di gambir mitzest pun call pak budi yg dah 2 jam menunggu, pak budi ni mmg suka sampai awal yea, nanti kat jakarta uols tau lah, kenapa ada 1 laluan ni hanya kenderaan yg mempunyai 3 penumpang ke atas je boleh lalu, klu sorg kena saman la... Ha, pelikkan.. Mitzest slalu tgk sinetron so xpelik sangat siap explain pada yg lain2 shj.. Pak budi hanya senyum jimat air liur dia kannnn... :)
.
.
Perjalanan weols bersambung ke Masjid Istiqlal..Masjid Istiqlal adalah Masjid yang terbesar di Asia Tenggara. Masjid ini merupakan suatu kebanggaan bagi Bangsa Indonesia, sebagai manifestasi ungkapan rasa syukur kepada Allah SWT atas curahan karunia-Nya, bangsa Indonesia yang mayoritas beragama Islam dapat berhasil memperjuangkan kemerdekaan dan terbentuknya Negara RI. Oleh karena itulah masjid ini dinamakan ISTIQLAL artinya MERDEKA.
Nak tau lebih lengkap sila bergoogle yea :)

Masa ni masih ramai org di masjid, org2 perarakan termasuk la student2 dari skolah2 sekitar Jakarta mahupun luar kota.. . Meriah sambutan kat sini yg semestinya kat Malaysia tak dapat kita rasai..

Selesai bergambar weols meneruskan perjalanan ke Tanah abang, Mcm biasala pak budi akan berhentikan kami di lobby ,maklumlah dah biasa..hehehe
Tapi kedai yg mitzest slalu soping tutupla pulak,bukan ape dah biasa beli kat kedai dia, cantik2..

Sedar x sedar dekat 5jam weols kat dalam ni.. Kaki memasing pun dah nak tercabut di buatnya.. Apabila sume dah selesai bersoping mitzest call pak budi suruh menjemput, betul2 kan pergi indon jadi org kaya siap bersupir..hahaha.. Balik Malaysia apa je yg ada..Miahaha

Weols check-in dekat je kira betul2 di tgh kota Jakarta.. studio one ... Afta sesi check in selesai kononya beramai2 nak gerak ke Plaza Indonesia,tp sume dah kondem je batery..hahaha


Jam 8pm cuma Mitzest & Lisa je yg cuci mata kat Plaza indonesia, then dinner kat Hard Rock.. Mase ni weols x call pak budi sbb pak budi duduk di ancol jauh sikit jd weols naik taksi je, tambang baru RM3 kan.. Nak jalan kaki boleh sangat tp malam2 seram!!!!hahahha.. Selesai makan weols balik dengan rasa senangnyaa.....


Bergambar kenangan di depan hotel sebelum pulang....
Wajib return !!!! Buat acara melancung ujung tahun pun berbaloi2 kann... :)


p/s : Klu nak ke sana lebih baik la jgn makan kat warung2 seperti yg dorg cakap tu kan,haha.. Saje2 test,ingat lagi kan mitzest ngan lisa bekfest sebelom naik train dr bandung ke jakarta, dari situ le, weols sampai jakarta asik jadi penunggu toilet je.. So yg lain2 dok gelak je la kan pasal dorg kat lounge je layan wifi...haahahhaa...